• Cobot

  Cobot

  • 24 augustus 2017

  Cobots of collaboratieve robots zijn aan een opmars bezig, vooral in de automobielsector. Cobots zijn robots die samenwerken met mensen. Aan deze samenwerking zijn risico’s verbonden die moeten geanalyseerd worden. De klassieke robotnorm EN ISO 10218-2 biedt niet voldoende antwoord hierop. Vandaar dat er aanvullend een technische specificatie is gemaakt, de ISO/TS 15066 .
  Afhankelijk van de toepassing zijn er 4 methoden van beveiliging gedefinieerd. Als het echt gaat over een samenwerken van mens en cobot dan is ‘Power & Force Limitation’ van toepassing. In de risico identificatie wordt rekening gehouden met welke lichaamsdelen in contact kunnen komen met de robot en op welke manier. Zo wordt Quasi-static contact met klemmingsgevaar tot gevolg, en aanraking, Transient contact, onderscheiden. De kracht van de robot moet tot de limieten van de menselijke pijngrens worden begrensd. Deze begrenzing dient dan in de robotsturing te worden meegegeven.
  De verificatie en validatie van de veiligheidsfuncties, gebouwd volgens EN ISO 13849-1 , is eveneens van toepassing voor de cobots.
  De Prohead Safety Engineers kennen de normen en kunnen ze toepassen. Voor een advies of specifieke ondersteuning kan je bij hen terecht.